הקדמה ל"חרם בשם המדע" – אריק לאראבי
(לאראבי היה מעורכי "הארפרס מגזין", בו כתב מספר מאמרים על "עולמות מתנגשים", ביניהם הראשון שהתפרסם, והתחיל את מהומת התגובות לספר עוד לפני שיצא לאור) קוראי
באחרית ימיו הוזמן לשאת הרצאות באוניברסיטאות רבות. הוא עסק רבות בטיפול בהשלכות של השיטה שלו – בהכתבויות עם מדענים מכל העולם, ביניהם אלברט איינשטיין, במציאת נקודות קשר נוספות בין הממצאים המדעיים בשטח שלפני כן לא היה להם הסבר. מדענים רבים התבססו על השיטה שלו, והסבירו בעזרתה תחומים נוספים אליהם וליקובסקי לא הגיע – בזמן ובמרחב.
ספריו ומחקריו המשיכו להעסיק אותו עד יומו האחרון, כפי שכתב לידידו, זליג ריבקינד , חבר קיבוץ עין-חרוד:
”המון עבודה עדיין לפני. שער לעצמך שערמות בשדה גדלו פי חמש ומחכות שיאספו אותן, והפרות התרבו ויש לחלוב פי עשר, והגפנים מחכות לבציר באשכולות כבדים מאוד, והערב מתקרב. זה מצבי. רק חלק ממחקרי סיימתי בצורת ספרים מודפסים, ופי כמה מחכים לתורם. מזמן שחזרתי מהארץ מביקורי האחרון עוד מעט וימלאו חמש שנים – ובמשך הזמן הזה רק ספר אחד הוספתי לשלושה שהדפסתי קודם.“
כשם שהתכתב עם מדענים מפורסמים בעניני מחקריו, כתב גם מכתבים רבים לעזור לאנשים פשוטים, לילדי שכניו לשעבר, ומאות מכתבים לנכדיו בארץ. כ"ז בחשוון תש"ם, 17.11.1979, פרינסטון, ארה"ב – עמנואל וליקובסקי נפטר בגיל 84.
(לאראבי היה מעורכי "הארפרס מגזין", בו כתב מספר מאמרים על "עולמות מתנגשים", ביניהם הראשון שהתפרסם, והתחיל את מהומת התגובות לספר עוד לפני שיצא לאור) קוראי
אבא נולד בויטבסק, רוסיה, ב-1895, לבית ציוני פעיל. את אחד מספריו הוא הקדיש לאמו, בלה רחל לבית גרודנסקי, על הדמעה שזלגה על לחיה כאשר בפעם
באביב האחרון מלאו לי ארבע פעמים עשרים ועוד ארבע שנים, מאותו יום בו נולדתי בויטבסק, על הגדה המערבית של נהר הדבינה. נתברכתי בחיים ארוכים, כמעט
כאשר אחר יום בספריה הציבורית ברחוב 42 בניו-יורק עמנואל ואני הלכנו ל"סנטרל פרק" והתישבנו על ספסל, אמרתי לו שהחיים לצידו לא תמיד היו קלים ,
מתוך דבריו של הפרופסור לפילוסופיה וולטר קאופמן שהציג את וליקובסקי בהרצאתו באוניברסיטת פרינסטון, ב- 23.4.1979 "וליקובסקי יזכר לפחות על שלושה דברים. ראשית כל, ולבטח הדבר
אתרי אינטרנט:
Velikovsky Archive ובו כתבים רבים שטרם פורסמו באנגלית. כולל ספר אוטוביוגרפי, מחקרים מתקופות אחרות, הרצאות ועוד.
Velikovsky Encyclopedia – מסד נתונים גדול עם תמונות ומאמרים ממגוון מקורות מידע בנוגע לשיטה של וליקובסקי. באנגלית.
באחת מהפגישות בסמינרים שנערכו על מחקריו באוניברסיטאות בארצות הברית אמר וליקובסקי בראיון בלתי פורמלי: "במדע, תיאוריה נחשבת כמבוססת כאשר נוסף על כך שהסברתה את העובדות הידועות טובה מזו של תיאוריה קודמת, היא גם חוזה נכונה עובדות שעדיין לא התגלו. אני מזכיר את תחזיותי לא על מנת לומר ’אמרתי לכם‘, אלא במטרה לשכנע אתכם, מדענים צעירים, את אלה מביניכם המוכנים להתמודד עם אתגרים חדשים, לחשוב: 'היכן אוכל לתרום את חלקי? איזו בדיקה יכול אני לבצע? איזו בעיה מתמטית אוכל לפתור?' ביקורי בקמפוסים ישאו פרי אם מוחות חדשים וצעירים, יפתרו את מה שלא יכולתי אני."
”הבעיה של ישום תיארוך בשיטת פחמן 14 לכרונולוגיה של ההיסטוריה העתיקה מאד מורכבת בגלל העובדה שכאשר אירעו קטסטרופות קוסמיות חייב היה להתערער מאזן היחס בין פחמן-14 לפחמן-12 בהידרוספרה ובביוספרה (יחס שעליו מושתתת שיטת התיארוך בפחמן 14). דנתי בנושא במקום אחר The Pitfalls of Radiocarbon Dating, . ואם כך, כיצד יכולה איפוא שיטת הפחמן הרדיואקטיבי לתרום להבהרת איזו מן הכרונולוגיות, המקובלת או המשוחזרת, נכונה? ישנן שתי דרכים בהן ניתן לעשות זאת בדרך אמינה:
”דרך אחת הינה שיטת התיארוך היחסי: לפי השחזור שלי היתה השושלת השמונה-עשרה (הראשונה בממלכה-החדשה) בת זמנם של שאול, דוד, שלמה והממלכה המפולגת. אני מצפה שבדיקות בפחמן 14 יאשרו את הבו-זמניות (לאו דווקא את התאריכים המדויקים) של מלכי השושלת השמונה-עשרה במצרים עם ימי שאול ובית דוד וממלכות יהודה וישראל.“
לאחרונה זוהתה חנוטה במוזיאון בקהיר באופן גנטי כמלכה חתשפסות. כפי שפורסם ב-28.06.07 ב y-net
מאחר שלפי השחזור היתה היא מלכת שבא, יש למצוא חומר אורגני מזמנו של שלמה המלך כדי לערוך השוואת בדיקות בפחמן-14
” הדרך השניה בה ניתן לנצל את שיטת התיארוך באמצעות פחמן רדיואקטיבי כדי לבדוק אם השחזור המוצע נכון, הינה בדיקת חומר אורגני מתקופה המרוחקת בכמה מאות שנים מזעזועי הטבע הקוסמיים האחרונים“.
עד שימצא חומר מתאים לבדיקות כאלו, היוכל סטודנט לאסוף את כל התאריכים, הבלתי מכוילים, בפחמן-14 שנעשו על חומרים אורגנים בהקשר למלכים מישראל , מצרים, אשור וכו‘, אלה שפורסמו, ועד כמה שאפשר גם כאלה שלא פורסמו כי לא התאימו לציפיותיהם של הארכיאולוגים.
א. ללמוד ולהעשיר את המאמר ”הארכיאולוגים מחפשים בשכבות הלא נכונות“
ב. לחבור לארכיאולוגים במצרים כדי לחפור באל-עריש. כפי שכתב וליקובסקי בסיום המאמר ראיות ארכיאולוגיות שהגיעו לאחר שהספר יצא לאור לראשונה“:
”בתקופות בתוהו זוהתה עואריש עם אל-עריש, הנמצאת במרחק ניכר צפונית מזרחית לדלתא – על הוואדי הידוע בתנ"ך כ‘נחל מצרים‘ – הגבול ההיסטורי בין ארץ ישראל ומצרים.
”על אף הפניות הרבות בבקשה שיערכו באל-עריש סקר מקדים לעריכת חפירות, לא נערך כל סקר כזה, לא בזמן שהאתר היה תחת שלטון מצרים וגם לא בשנים שהיה ברשות ישראל.
”טובים הסיכויים שבבוא העת, במוקדם או במאוחר, יסירו החופרים את החול מעל המבצר הגדול ביותר של ימי קדם. לפני נפילתו חסה בו מחנה לוחמים ענקי. יתכן מאד שהנצורים הטמינו בקרקע אוצרות לפני כניעתו של המבצר שחלש על המזרח הקדום במשך מאות בשנים. לא יתכן שאדמת האתר, שמעדר הארכיאולוגים לא נגע בה מעולם, לא תעורר את סקרנותם של החופרים. גילוי עואריש הינו אחד הפרסים הגדולים השמורים עדיין לארכיאולוגים.
לספר ”ההיתה תקופת חושך ביוון?“ הוסיף חתן פרס ישראל, פרופסור דוד פלוסר, הקדמה, בה כתב:
”רק מומחים ללא דעה קדומה יכולים לדחות או לקבל את פתרונותיו של וליקובסקי. דבר אחד ברור, הספר החדש מטפל בבעיה אמיתית. לא היה זה מחברו שהמציא את הבעיה… זכותו של הספר שהוא מביא פתרון לבעיה אמיתית. היהיו מספיק מומחים טובים המוכנים להתמודד עם הפתרון המוצע? “
כפי שכתב וליקובסקי בהקדמה ל“גויי הים“:
”עם חלוף הזמן, תוכלנה שיטות אחרות של קביעת גיל (כמו נהורנות תרמית של חומר אי-אורגני – אריחים, זכוכית, וכלי חרס) להעיד בוויכוח שבין ההיסטוריה המקובלת להיסטוריה המשוחזרת. כך למשל יוכלו האריחים מארמונו של רעמסס השלישי (עליהם יסופר בפרק הראשון כאן) לשמש חומר מצוין עבור בדיקת גילם בשיטת הנהורנות התרמית.“
אנו מחפשים בעלי כשרון תכנות להכין מצגת שתמחיש את ההסבר במאמר ”אסטרונומיה וכרונולוגיה- מקור הטעויות בכרונולוגיה המצרית“ להבדל בין הזריחות השמשיות של כוכב השבת הדרומי אברק המופיעות בקווי רוחב צפוניים כל שנה בתאריך מסוים בקיץ בגלל הנטיה של ציר כדור הארץ לאקליפטיק; לבין הזריחות השמשיות של כוכב הלכת נוגה, החוזרות כל 8 שנים לאותו תאריך, פחות יומיים, לאחר חמש ההתלכדויות ארץ שמש נוגה.
במאמר "יקום ללא כבידה" שתורגם לאחרונה (תש"פ) לעברית, מציג וליקובסקי אתגר מחקר פיזיקלי.
מחקר תיאורטי וניסיוני יסודי יהיה נצרך לצורך בניית תיאוריה חדשה במקומה של התיאוריה המקובלת של הכבידה. נכון לעכשיו נצטרך להציע הצעות כלליות בלבד.
1. משיכה בין שני אטומים ניטרליים. כל אטום מורכב מאלקטרונים חיוביים ושליליים, ועל אף שהוא ניטרלי בשלמותו, יכול להיווצר דיפול (דו קוטב) חשמלי כשהוא ייחשף לכוח חשמלי. לפיכך, בתיאוריה המוצגת כאן המשיכה אינה תוצר של תכונת ה"כבידה המוטבעת" של המסה, כי אם תכונת המשיכה הידועה מאוד של החשמל. שני דיפולים מארגנים עצמם כך שהמשיכה חזקה מהדחייה ההדדית שביניהם.
2. התמדה, או התכונה הפסיבית של החומר. "השוויון של מסה אקטיבית ופסיבית, או כבידתי ואינרציאלי, היו במערכת הניוטונית לצירוף המקרים האקראי הראוי לתשומת לב מכל, משהוא כמו נס. ניוטון עצמו בבירור חש אותו ככזה" (ו' דה-סיטר DeSitter[1]).
הרחבה ונקודות נוספות – במאמר.
[1] Kosmos, 1932, p.107
בשנת תשע"ט 2018 עלתה הצגה שכתב עדו נתניהו, שהעמד בקשר עם שולמית וליקובסקי. ההצגה על תהליך הגילוי של וליקובסקי בוימה והועלתה במוסקבה ולאחר מכן בארצות נוספות בעולם. בארץ הופיעו פעם אחת במסגרת פסטיבל Jaffa Fest.
עולמות מתנגשים // התיאטרון הלאומי הצעיר של אוזבקיסטן
מחזה מאת עידו נתניהו
על שם ספרו של וליקובסקי- "עולמות מתנגשים"
במאי: נבי אבדורחמנוב
ההצגה בשפה הרוסית עם תרגום (כתוביות) בעברית
מחזה על קרב המוחות בין פרופ' אלברט איינשטיין וד"ר עמנואל וליקובסקי. המחזה מתרחש בשנות ה-50 למאה ה-20 ומבוסס על אירועים אמתיים. במרכז המחזה סדרת המפגשים בין איינשטיין לוליקובסקי, חלופת המכתבים ביניהם, וכתבי היד של השניים.
– סקירה ב"הארץ".